Количка
0 продукта
 
Препоръчани
 

Поръчки и доставки

ПАЗАРУВАНЕ

Как да поръчам?

След като си избереш конкретен продукт, задължително избираш брой от падащото меню в дясно и натискаш бутон „Добави в кошницата“. След това продължаваш с още няколко стъпки, ползвайки бутоните „ Потвърди поръчка“ , „Продължи“ и „Изпрати поръчка“.

Мога ли да слагам по няколко продукта в кошницата?

Да, можеш. Ако желаеш да продължиш разглеждането на продукти и съответно добавянето им в кошницата, трябва да използваш бутона „Запази и продължи с покупките”.

Как да разбера дали съм направил/а успешно поръчката си?

След като въведеш следните данни – имена, адрес и телефон на получателя и кликнеш върху бутон „Изпрати поръчка”, на имейл адреса, с който си се регистрирал/а, ще получиш потвърждение за направената от теб поръчка.

Потвърждават ли се поръчките по телефона?

Да, всички поръчки се потвърждават от нашия екип по телефона, отразен и в поръчката ти, до 2 работни дни. При непотвърдени по телефон поръчки (невъзможност да се свържем с клиента) или имейл (в случаите, когато изрично клиентът е упоменал потвърждението да се случи по този начин) поръчките се отменят.

Как ще заплатя поръчката си?

За улеснение и удобство на нашите клиенти, всички поръчки се заплащат на куриера, при доставка на продуктите. В някои случаи, при по-големи поръчки, се изисква авансово плащане на процент от стойността на поръчката.

ДОСТАВКА

Как ще получа поръчаните продукти?

Продуктите се доставят с куриерска фирма „Еконт“ срещу заплащане на място на куриера. Доставки се извършват само в работно време от понеделник до петък (9:00 ч. до 17:00 ч.).
Има възможност за:
- доставка с фиксиран час, заплаща се допълнително – 2.40 лв., в рамките на 10:30 ч. - 17:00 ч.
- доставка до поискване от офисите на куриерската фирма, съобразно работното време на съответния офис.
Поръчката се доставя на адреса, който е вписан в поръчката.
Доставки се извършват само на територията на Република България.

Предлагаме и възможност за получаване на поръчаните продукти от офиса ни, намиращ се на адрес: гр.София, жк.Младост 1 бл.24 вх.4 партер, като в този случай такса доставка не се начислява.


Колко струва доставката на продукта?

Цената за доставка се изчислява автоматично след прибавяне на продукта в кошницата. Стойността на доставката е оптимална и се изчислява на база тегло, опаковка и сума. Цените за доставка обикновено започват от 2.90 лв.

При избор за получаване на поръчаните продукти от офиса ни в гр.София, жк.Младост 1 бл.24 вх.4 партер такса доставка не се начислява.

Колко време отнема доставката на поръчките?

Доставката на артикулите се извършва от 3 (три) до 5 (пет) работни дни. след потвърждаване и уговаряне на възможна дата

Как да разбера кога точно ще бъде направена доставката?

След като продуктът е адресиран и „тръгва” към клиента, ние изпращаме имейл известие,  за очаквана доставка до 2 работни дни. За населени места без офис на „Еконт“ доставката отнема до 3 работни дни.

При неосъществена доставка поради липса на човек на посочения от клиента адрес, пратката се връща в офиса на „Еконт“. Клиентът може да се свърже с куриера за повторно посещение. При непотърсени пратки до седмица, пратката се връща автоматично в офиса на Homegardenvt.

Ако в момента на доставка не съм на посочения адрес, може ли друг да приеме пратката вместо мен?

Да, пратката може да бъде приета от друг човек, стига той/тя да разполага с необходимата сума за освобождаване на пратката.